Concentratiespelletjes

Een aantal korte concentratiespelletjes om in de kring te spelen.

# Waar komt het geluid vandaan?De kinderen sluiten hun ogen. Jij gaat ergens in de klas staan en maakt een geluid. De kinderen wijzen naar de plek waarvan zij denken dat het geluid vandaan kwam. Dan mogen ze hun ogen open doen. Hebben ze het goed?

# Wie staat er voor je.De kinderen kijken goed naar elkaar. Wat hebben de klasgenootjes aan? Hoe hebben ze hun haar? enz. Dan wordt één kind geblindoekt en komt er een kind voor hem/haar staan. Het geblindoekte kind mag nu aan de kleding en het haar voelen. Weet hij/zij wie er staat?


# Bewegingen nadoen
De juf (of een kind) maakt bewegingen en de andere kinderen doen de bewegingen precies na.

# Voeldoos
Stop een voorwerp in de voeldoos. Laat een kind voelen en  beschrijven. Is het hard/zacht? Groot/klein? Rond? enz.

# Kimspel

# Wat hoor ik?
Maak met je handen of een voorwerp een geluid (zonder dat de kinderen zien wat het is). Waar werd het geluid mee gemaakt?

# Kneepjes doorgeven
Alle kinderen in de kring hebben elkaars hand vast. De juf begint met het geven van een kneepje in één van de handen (de kinderen weten niet aan welke kant van de kring de juf begint). Lukt het om de kring helemaal rond te gaan?
Je kunt ook een kind naar de gang sturen. Dat kind moet later erachter komen waar om dat moment een kneepje gegeven wordt.

# Evenwichtsoefeningen
Op één been staan, over een balk lopen, op een klein blad staan enz.