Kennismakingsideeën voor je stage

Ga je binnenkort stagelopen bij de kleuters en wil je op een leuke manier kennismaken met de groep?
Hier een paar ideetjes:

#  Sprookje
Vertel een sprookje met jezelf in de hoofdrol
'Er was eens een meisje dat op de juffenschool zat, want ze wilde geel graag juf worden. Maar de juffen en meesters op de juffenschool zeiden dat je niet zomaar juf kon worden. Daar moest je weest goed voor oefenen op een echte school met echte kinderen. Het meisje dacht diep na. Op welke school zou zij mogen oefenen? Het moest wel een leuke school zijn. En de kinderen in de klas moesten wel lief zijn.. Het meisje keek in het boek met alle scholen en zag een mooie school met blauwe muren / een mooi speelplein / ... Ja. Die school moest het worden. Maar in welke klas moest ze dan juf worden? Ze koos voor de klas met de aap op het raam / de mooie tekeningen van bomen / ... Want de directeur van de school meester/juf ... Had gezegd dat de kinderen in die groep heel lief waren en dat ze elkaar zo goed konden helpen en ...  En zo kwam het meisje, dat vanaf nu juf .... heette, bij groep 1/2 op de ...school!'
Of verzin zelf een leuk sprookje ;)

# Verdwaald
Kom de klas binnen met je jas aan en een koffer in je hand. Vertel dat je verdwaald bent. Vertel dat je opzoek bent naar een groep 2 en dat die groep 12 meisjes en 11 jongens in de klas heeft enz. Vertel ook over de route die je hebt afgelegd.
Geef in je verhaal hints waardoor de kinderen weten dat jij hun nieuwe stagejuf/meester bent en opzoek bent naar hun klas.

# De juf-Fabienne-tas
In de kring heb je een tas/koffer/doos gezet. Die tas zit vol spullen die bij jou horen. Er kan van alles inzitten. Een sjaal, omdat jij zo van sjaals houdt. Een tennisbal, omdat je van tennissen houdt. Een knuffel van Kikker, omdat je zo van de verhalen van Kikker van Max Velthuijs houdt enz.
Wijs steeds een kind aan (dat gelijk zijn of haar naam zegt) dat een voorwerp mag pakken. Wat is het? Waar zou de juf dan van houden? Enz.
Je kunt daarna een kleurplaat van een koffer uitdelen waarin de kinderen dingen tekenen waar zij van houden.

# Naambordjes of -buttons maken
Maak met de kinderen leuke naambordjes of buttons. De kinderen zijn lekker creatief bezig en zien jou gelijk als juf, de leerkracht ziet gelijk dat je niet te beroerd bent om een les te geven en jij kunt de hele dag de namen oefenen!
Maak het jezelf alleen niet te moeilijk. Vraag van te voren even aan de leerkracht wat qua materiaal het handigst is om mee te werken (gewoon kleurtjes is meestal goed genoeg en eventueel stickertjes ofzo).

# Tekening maken
Maak een tekening van jezelf op een groot vel papier en teken daaromheen allemaal dingen waar je van houdt. Vertel dat je kunt zien dat jij het bent door je bruine krullen / bril enz.
Laat de kinderen ook een tekening maken. Ze tekenen eerst zichzelf en daaromheen de dingen die ze leuk vinden op school.
Vertel dat je heel de dag de kinderen goed in de gaten zult houden en aan het eind van de dag de tekeningen uit gaat delen
(Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat je de goede tekening aan het goede kind geeft. Ook al heb je uit je hoofd geleerd van wie welke tekening is, zeg als je een tekening terug geeft iets typisch over het kind: 'Ik weet dat deze tekening van jou is, want ik heb gezien dat jij het heel leuk vindt om in de poppenhoek te spelen').

# Galgje (middenbouw / bovenbouw)
Het Galgje-woord is jouw naam (of een hobby).

# Liedje
Als je heel creatief bent kun je een tekst over jezelf op een bekent deuntje maken en dat liedje voor de kinderen zingen. Helemaal leuk als je er een zinnetje in zet waarin je aan een kind vraagt hoe hij/zij heet.

# Pompom / Ik en Co / Puk
Wanneer er in de klas gewerkt wordt met een methode waar een pop bij hoort (bijv. Pompom), kun je met de leerkracht afspreken dat jij en de pop tegelijk worden geïntroduceerd. Maak er een soort toneelstukje van:
- Jij bent verlegen, Pompom ook. Samen durven jullie wel
- Jullie waren allebei opzoek naar de klas, jij hebt Pompom maar meegenomen
- Pompom heeft post in zijn tas (er komt een stagiaire / jij zit verstopt / ... enz.)

Heb je zelf nog een leuk idee dat je wilt delen? Stuur hem in, dan zet ik hem onder vermelding van jouw naam op de site.

23 opmerkingen:

 1. Wat een enorm leuke site. Heb in het verleden de verkorte pabo gevolgd, maar op het laatst (moest nog 1 stage overdoen en 2 vakken) ben ik afgehaakt. Nu heb ik zelf een dochter in de kleutergroep 2 en komend jaar gaat ook mijn zoon naar groep 1. Als ik jouw site bekijk heb ik spijt dat ik de pabo toch niet heb afgemaakt. Geef nu zelf al weer 11 1/2 jaar ak op een middelbare school.
  Ga zo door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu lenen bij LendingTree
   contact: (lendingtreeloans@pm.me)

   Verander de manier waarop u leent met leningen via LendingTree. LendingTree heeft sindsdien het online leenproces gestroomlijnd en meer dan een miljoen mensen geholpen de financiering te krijgen die ze verdienen. LendingTree wordt ondersteund door enkele van de meest gewaardeerde investeerders in de wereld. LendingTree biedt toegang tot persoonlijke leningen voor leners met een gemiddeld inkomen die hulp nodig hebben bij zaken als schulden met hoge rente, verbetering van het huis of onverwachte uitgaven voor een rentetarief van slechts 3-5%, afhankelijk van het type lening.

   Het verkrijgen van een legitieme lening is altijd een groot probleem geweest. Voor degenen die een financieel probleem hebben en een oplossing nodig hebben, vinden veel mensen het zo moeilijk om een ​​ongedekte lening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente, onvoldoende onderpand of de verhouding tussen schulden en inkomen, lage kredietscore en vele andere redenen. LendingTree geeft u met gemak de lening die u wenst en we streven ernaar onze standaard van uitmuntendheid te handhaven wanneer we onze diensten aan klanten wereldwijd aanbieden.

   Overige contactgegevens
   1: lendingtreeloans@protonmail.com
   2: lending-tree@outlook.com
   3: lendingtreegroupinc@gmail.com

   Verwijderen
 2. Hoi Petra,
  Bedankt voor je berichtje :)
  Maar je bent nooit te oud om het nog om te gooien toch? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben dit jaar begonnen met de pabo en ik sta nu in groep 1/2, dus hier heb ik heel erg veel aan! Leuk blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo!
  Ik ben dit jaar begonnen met de pabo en sta nu in groep 2, graag zou ik 'de juf - fabienne - tas' willen uitvoeren als kennismakingsspel maar nu vroeg ik mij af hoe ik dit kan doen EN ervoor zorgen dat de kinderen rustig blijven? ( ook al is iemand nieuw in de klas natuurlijk heel spannend!)
  Leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi!
   Mijn tip: maak het niet te moeilijk voor jezelf! De kinderen zullen sowieso onder de indruk zijn dus zullen ze (denk ik) niet zo druk zijn. En het is je eerste dag in die groep toch? De kans is heel groot dat de groepsleerkracht wel ingrijpt als de kinderen echt niet luisteren. Laat in ieder geval gelijk zien dat jij ook een juf bent waar ze naar moeten luisteren en zeg gewoon als een kind er steeds doorheen praat dat we afspreken dat als je wat wilt zeggen je vinger opsteekt omdat je het anders allemaal niet kan volgen.
   Wat je bij de koffer extra kunt doen (als je niet voor elk kind een voorwerp hebt om uit de koffer te laten halen) is om het ene kind een voorwerp te laten pakken en dan een ander kind laten raden waar je van zou houden. Zo heb je per voorwerp gelijk twee kinderen een beurt kunnen geven.
   Je kunt de tekeningen achterwege laten of voor een later moment bewaren, mocht er op dat moment de tijd niet voor zijn.
   Succes en heel veel plezier!

   Verwijderen
 5. Stage lopen is altijd leuk om te doen. Ikzelf doe het met veel plezier en zal er altijd op terug blijven kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey wat een leuke ideeën. Ik ga nu beginnen als juf voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. Ik krijg dus vaak nieuwe kinderen waarmee ik moet werken, daarvoor zijn deze activiteiten ook erg leuk om te doen en niet alleen als kennismaking. Ik ga zeker de tekening en de juf-fabiene-tas gebruiken. Heel leuk beeldend en uitdagend om te praten, wat voor deze leerlingen heel belangrijk is. Ik ga ook even de rest van de site bekijken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een superleuke site! Mijn stage in groep 7 rond ik af de komende weken en ik ga me voorbereiden op groep 2. Dit is echt een ontzettend leuke manier van introduceren. Dank je wel voor je creatieve input.

  groetjes Juf in spé Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke site. Heel ideal. Loop nu stage in een groep 1/2.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke ideetjes! :D Ik ga in september na 16 jaar weer terug naar de PABO; de vorige keer kon ik helaas door gezondheidsredenen mijn studie niet afmaken. Toen we voor mijn dochter van 3 een basisschool gingen uitzoeken, begon het weer zo te kriebelen, dat ik besloten heb er gewoon weer voor te gaan en het nu wél hoop te halen! Zo'n zin in! Ik start met mijn eerste stage in een groep 1/2 dus ik denk dat ik hier vast nog wel veel inspiratie vandaan kan halen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste klant,
  Deskundige financiering Inc-Speciale aanbieding!
  We financieren momenteel het opstarten van een bedrijf, bedrijfsuitbreiding en werkkapitaal enz. Onze financieringsbronnen zijn gespecialiseerd in creatieve oplossingen om aan uw behoeften te voldoen met een betaalbare rente van 2% en een flexibele aflossing van 1 tot 15 jaar.

  Wij bieden ook persoonlijke leningen voor vakanties,
  woningrenovatie en schuldconsolidatie.
  @2% rente/looptijd van 5 jaar.
  Met snel proces en onmiddellijke goedkeuring.
  Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail: expertfundinginfo@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk! Ik ga nu mijn 3e jaar in en ga zeker een aantal van deze dingen proberen in groep 3 en misschien wel een beetje combineren! Erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen

Een vraag, tip, opmerking of iets anders? Laat het me weten!