Thema HERFST

Pinterest

Uitstapjes naar het bos, op zoek naar kastanjes en kabouters, notentaart, al die mooie verschillende bladeren. De herfst is altijd een leuk thema voor het najaar!

Kijk hieronder voor het complete thema. Of klik hier om de berichten apart te bekijken.


Thema openen

Thema openen met de themadoos
Klik hier voor de beschrijving

Thema openen met het seizoenenspel
Klik hier voor de beschrijving
   
Onderzoek & uitstapjes

 • Naar het bos
 • Appelflappen of appelmoes maken


Klas inrichten
  

Hoeken & spel
Klik hier voor het bericht "Herfsthoek"

Een paar leuke ideeën om de herfsthoek te versieren:
-   Gebruik natuurlijke materialen, zoals boomstammetjes
-   Bladeren rijgen om als feest-herfst-slinger op te hangen
-   Veel mandjes, bakjes enz. met kastanjes, eikeltjes, dennenappels enz.
-   Een weegschaal zodat kinderen kunnen experimenteren

Een paar leuke ideeën om spel te creëren in de herfsthoek:
-   Herfstwinkel: waar kabouters eikels, kastanjes enz. kunnen kopen
-   Kabouterhuis: met kabouterkleding, een kookstel om herfstsoep, notentaart enz. te maken
-   Bosziekenhuis: kistjes stapelen waar zieke bosdieren in behandelt worden met potjes met nootjes enz.
-   Bosbakker: Hier kunnen notentaarten, kastanjebroodjes enz. worden gekocht


Knutselen
...


Kringactiviteiten
Klik bij de activiteit op # voor de uitgebreide lesbeschrijving en downloads,
Klik hier voor een bestand met alle activiteiten.

Rekenen
 • Zoek twee dezelfde - Print verschillende herfstplaatjes twee keer uit (verschillende bladeren, woordkaarten, enz.) en deel ze uit aan de kinderen. Wanneer de muziek start gaan de kinderen opzoek naar hetzelfde exemplaar. Door plaatjes te kiezen die op elkaar lijken, kun je differentiëren.
 • #  Zoek de schaduw - coöperatief werken. Zoek de goede schaduw
 • Wat ligt er onder de berg bladeren?
  Leg wat voorwerpen onder een laken waarop bladeren geplakt zitten en laat voelen wat het is. Bijvoorbeeld een pompoen, een dennenappel, een sjaal, een parapluutje, enz. Laat de kinderen voelen en vertellen wat ze voelen.
  Ruimtelijk inzicht, wiskundig denken, en wetenschappelijke exploratie en ontdekking
 • Veel en weinig - Leg een aantal kastanjes/eikels/dennenappels/… op tafel.
  Hoeveel zijn het er? Maak twee groepen. Waar liggen er veel? Waar liggen er weinigKunnen we ze zo leggen dat aan allebei de kanten evenveel ligt?
 • Wintervoorraad verzamelen - Holletjes met een wintervoorraad.
  Maak 5 tot 10 (afhankelijk van het niveau) holletjes voor dieren uit het bos (schoenendozen, duplo enz). Leg bij elk holletje een getal. Bij het holletje met de ‘4’, moeten vier kastanjes komen. Bij het holletje met de ‘2’, moeten er twee komen enz. Ook uit te breiden met vragen als: Welk dier heeft de meeste/minste voorraad verzameld?
 • Sorteren - Leg veel verschillend herfstmateriaal (dennenappels, eikeltjes, …) op tafel en laat het sorteren op soort. Waar zijn er het meest/minst van?
  Kan ook met bijvoorbeeld bladeren op vorm of kleur sorteren. 
 • In het midden staat een doos (het hol). Op de doos zit een eekhoorn/vos/ egel/… (knuffel). Vraag aan de kinderen: Waar zit de egel?  Op/naast/achter/onder/in de doos? Zet hem steeds ergens anders.
 • Grafiek maken - Leg alle eikels, dennenappels, kastanjes enz. in het midden en dan sorteren.Maak daarna met de kinderen een grafiek. Waar zijn er het meeste van? Waar het minste?
 • Grafiek maken - Maak een grafiek met de lievelingsdieren uit het bos van de kinderen. Hoeveel kinderen kiezen de egel? Hoeveel de uil? Enz.
  Welk dier is het meest gekozen? Enz.
 • Paren zoeken - Leg verschillende paren kaplaarzen verspreid op tafel (paren uit elkaar halen). Laat de kinderen de goede kaplaarzen bij elkaar zoeken. Waarom horen die twee bij elkaar?
 • Groepjes maken - Verzamel herfstbladeren. Vertel dat het gaat waaien.  Laat de bladeren uit je hand op de grond / mat vallen. Doe er diverse telspelletjes mee.
  Je kunt groepjes laten maken. Laat de kinderen touwtjes om groepjes van bijvoorbeeld 5 leggen.
 • Volmaken/evenveel - Verzamel herfstbladeren. Vertel dat het gaat waaien.  Laat de bladeren uit je hand op de grond / mat vallen. Doe er diverse telspelletjes mee: aan de ene kant van de mat zijn er bijvoorbeeld 7 bladeren gevallen; laat de kinderen evenveel maken; laat ze volmaken tot 10.
 • Hoeveel kunnen er nog bij? - Er zitten zes eikels in het holletje. Haal er vier uit en sluit het holletje af. Hoeveel eikels zitten er nog in het holletje? Als de kinderen het (nog) moeilijk vinden kun je een kaart op tafel leggen waar de vier eikeltjes op gelegd kunnen worden, zo wordt visueel gemaakt hoeveel eikels er nog bij kunnen.
 • Van lang naar kort - Leg sjaals van verschillende lengtes op tafel en laat ze van lang naar kort leggen.
 • Van lang naar kort - Verzamel allemaal takken. Laat ze op volgorde leggen van lang naar kort.
 • Meeste/minste/evenveel - Maak een aantal kale bomen van bruin papier. Gooi met de dobbelsteen en leg evenveel herfstbladeren als ogen bij een boom. Elke keer dat je gooit, gebruik je een andere bomen. Welke boom heeft de meeste blaadjes? Waar de minste? Waar evenveel? Enz.
 • Van leeg naar vol - Flessen vol regen. Vertel dat het heeft geregend en dat je elke dag de regen hebt opgevangen in een fles. Laat de flessen van leeg naar vol (of vol naar leeg) zetten.
 • Paddenstoelen zonder of met stippen - Maak net zoveel paddenstoelen als kinderen (of per tweetal) zonder stippen op het dak en verzamel een hoop “stippen”. Leg de paddenstoelen in het midden van de kring. Laat met de dobbelsteen gooien en het kind evenveel stippen als ogen op de paddenstoel leggen.
 • Wie verzamelt het snelst de voorraad? - Leg twee knuffeldieren uit het bos in het midden van de kring en verzamel een heleboel eikeltjes. Laat om en om een team met de dobbelsteen gooien. Laat net zoveel eikeltjes als ogen bij het dier leggen. Ga door tot de eikeltjes op zijn. Wie heeft het snelst de meeste eikeltjes verzameld?
 • Maak met kastanjes de cijfersymbolen na.
Taal
 • Woordweb bij het thema maken - Maak een typisch herfst-figuur van papier. Laat de kinderen woorden benoemen die bij de herfst horen en schrijf die op het vel papier. Teken ook plaatjes bij de woorden om het visueel te maken.
 • Lettermuur letter: H van herfst - Leg een aantal voorwerpen en een letter ‘h’ van papier op tafel. Bij welke woorden hoor je vooraan de ‘h’? laat dat bij de papieren ‘h’ leggen.
 • Lettermuur letter: B van bos - Leg een aantal voorwerpen en een letter ‘b’ van papier op tafel. Bij welke woorden hoor je vooraan de ‘b’? laat dat bij de papieren ‘b’ leggen.
 • Auditief taalbegrip - Voorwerpen sorteren in drie categorieën (dieren, bomen, ik). Leg drie hoepels in het midden van de kring. Bij elke hoepel ligt een blad met een plaatje en het woord. Verzamel de voorwerpen (en anders plaatjes ervan) en leg ze door elkaar naast de hoepels. Laat nu een kind een voorwerp pakken en in de juiste hoepel leggen. Wat is het? Waarom komt het in die hoepel?
 • Woordstukjes - Klap lettergrepen met de woordenkaarten. Laat de kinderen evenveel kastanjes als er woordstukjes zijn bij de kaarten leggen.
 • Activiteiten met woordkaarten. Klik hier
Andere ideeën
 • Geluiden - De kinderen doen hun ogen dicht. De leerkracht gaat ergens in de klas staan en maakt het geluid van een bosdier. De kinderen wijzen aan waar het geluid vandaan kwam. Nu mogen ze hun ogen openen. Hadden ze het goed? Laat één van de kinderen het geluid maken.
 • Welke dieren leven in het bos. Heel simpel eigenlijk. De kinderen noemen dieren op die ze kennen uit het bos. Op een vel worden plaatjes van de dieren geplakt met de naam van het dier erbij.
  Voeg ook dieren toe waar de kinderen niet op waren gekomen. Is weer goed voor de woordenschat.
 • Motorische ontwikkeling - Maak bakjes met aarde. Laat de kinderen met hun vinger de letters of figuren schrijven of patronen namaken die je noemt.
 • Memorie met echte voorwerpen.
  verzamel een aantal plastic bekertjes en herfstmateriaal (van ieder twee: bijv. dennenappels, eikels, blaadjes, kastanjes, enz.). Stop het materiaal onder de bekertjes en speel memorie! Materiaal
Zoek de juiste schaduw
Klik hier voor het materiaal


Werkbladen
....
Overig
....


Filmpjes & liedjes
Allerlei filmpjes bij het thema herfst.
O.a. afleveringen van Koekeloere, liedjes en digitale prentenboeken

4 opmerkingen:

 1. Dit is mijn eerste schooljaar dat ik met kleuters werk. Ik vind je site helemaal geweldig! Super inspirerend! Dankje!

  BeantwoordenVerwijderen

Een vraag, tip, opmerking of iets anders? Laat het me weten!